Kappaa kokeilemassa

Timo Hyvönen

, ,

Pääsin viikonloppuna sattumalta kyytiin Kappa KP-2U Sova -ultraan. Kokemus oli sen verran mukava, että muutama kuvakin tuli otettua.

Kappa on tsekkiläinen, alatasoinen ultra. Ulkonäöltään kone on hyvin lentokonemainen: kokoalumiininen, paksuhko runko, iso ohjaamo - hieno!
Kappa platalla

Koneeseen on helppo istahtaa, koska kabiini aukeaa etureunasta isosti kokonaan. Erikoisinta ohjaamossa on istuinten sijoittelu: PIC istuu n. 10 cm edempänä kuin apukuski. Näin itse asiassa molemmilla on sivuillekin hyvä näkyvyys eivätkä hartiat kolise pahasti yhteen. Ohjaamo on melko kapea verrattuna esim. Zephyriin, joten järjestely on käytännöllinen.

 Kappassa istutaan vähän limittäin

Koneen ohjaamo on normaali ja tilaa lisämittareillekin olisi ollut. Tässä koneessa oli ylellisyyksiä: sisäänvedettävä laskuteline ja ilmassa säädettävä potkuri! Sen vaikutus kävi ilmi hyvin lennon aikana.

Lennolla nähtiin kollegojakin

Rotax 912 80-heppaisena kuskaa konetta hyvin. Yllätyin miten hyvin - matkalentonopeus 170-180 km/h saavutetaan kierroksilla 4200 rpm.
 4200, 170 km/h juuri nyt

Kävimme Porvoon päällä kaartelemassa. Pääsin kokeilemaan ohjaimia, ja nehän ovat herkät. Jalka on hyvin kevyt, sillä telineiden ollessa sisällä se ohjaa vain sivuperäsintä. Jalkaa ei tosin tarvitse käyttää käytännössä lainkaan, sauva riittää. Tsiigailimme taivaan rantoja ja näimmekin taas Suursaaren

Suursaari

 Tyyntä ja aurinkoista

Sisäänvedettävät telineet ovat aika harvinaisia ultrissa. Tässä sellaiset kuitenkin on, mikä osaltaan vauhdittaa koneen kulkua. Koneessa on ledinäytöt telineiden asennolle. Telineiden ollessa ylhäällä ollessa ledit eivät pala lainkaan.
 Gear in transit!


 All green

Telineet tulivat ylös ja alas pehmeämmin kuin keskivertoliikennekoneessa, ei kolinaa eikä tärinää. Telineet toimivat sähköisesti ohjatulla hammastangolla.

 Laskussa EFHF 18

Näkyvyys ohjaamosta on laaja kuten yleensä alatasoissa. Kabiini tuntuu jopa isommalta kuin Zephyrissä. Tässä koneessa on vielä auringonsuojaverho Suomen kesän varalta.

Laskussa kone yllätti vielä kerran. Potkurin säätökulmilla ja isoilla laipoilla kone pysyi vakaana ja ohjattavan vielä reilusti alle 60 km/h ilmanopeudella. Laskeutuminen oli vähän erikoinenkin kokemus, kun kone oli melkein pysähtynyt jo ennen kosketusta. Minkäänlaista epävakautta tai sakkauselkeitä ei tuntunut. Mahtuu varmaan melkeinpä mihin vain.

 Siipi

Koneeseen noustaan siiven takapuolelta ja etureunassa ovat tankit, 2*30 litraa. "Voisivat olla vähän isommatkin" - kyllähän noillakin jo lentää.

Kappoja on Suomessa vain kolme kappaletta, maailmalla enemmänkin. Sää lentomme aikana oli kovin tyyni, joten puuskien vaikutusta ei oikein koettu. Vakaata kyytiä, selkeät nousu- ja laskukäytös. Kiitokset kyydistä!
0 Responses to "Kappaa kokeilemassa"

Lähetä kommentti