Kuhmo fly in 2015 - Van's RV:t kasassa

Kuhmo fly in on nyt vakiintunut paikalleen heinäkuun alkuun, Kuhmon kamarimusiikkifestivaalien alkuviikonloppuun. Kuhmon palvelutarjonta on silloin parhaimmillaan, kun kaikki on jo valmista sunnuntaina alkavaa festivaalia varten mutta mm. hotellihuoneita on vielä hyvin tarjolla.

Valmistelua - iPad sopi hyvin tuohon SkyForcen kaveriksi

Tänä vuonna fly in -teemana oli Van's RV-koneiden kokoontuminen. Muutamana vuonna Kuhmossa pidetty Suomen Ilmailuliiton experimental-päivä pidettiin seuraavana viikonloppuna Jämillä. Teemaan on ollut yhtenä kannustimena oma hankintani, RV-6 vm. 2000.

Torstaina matkaan - Nastola-Okkeri

Sääennusteet olivat vielä alkuviikosta suorastaan tuhoisat mutta viikkoa myöten ennuste ja kelikin parani. Lensin paikalle jo torstaina, ja matka sujui hyvässä kelissä sutjakkaasti - alle kaksi tuntia Malmilta. Mukavasti kyytiin vielä tupsahti vanha laskuvarjohyppääjä Ville matkalla vierailulle isänsä luokse Kuhmoon.


Villen kanssa Kyyveden yllä

Keli oli matkalla hyvä Kuopioon asti. Lensimme korkealla kunnes Kuopiossa vastaan tuli muutama kesäsadepilvi. Pujottelimme sadekuurojen väleistä, pari salamaakin iski, kunnes Valtimon kohdalla vedenjakajan jälkeen puolipilvinen sää muuttui pilvikatoksi ja menimme pilvien alle. Vaakanäkyvyys oli taas kymmeniä kilometrejä, vaikka pilvet roikkuivat alhaalla. Kyytiläisen ansiosta vastassa oli myös autokyyti keskustaan.


 Pieksämäellä näkyi vesisadetta
 Vuotjärvellä oli jo kirkasta
 Valtimon jälkeen olikin tasaisen harmaata, tässä Nurmes-Petäiskylä
 Kuhmossa
Illalla piti vielä käydä kuvaamassa keskustaa. 

Perjantai
Aamupala Kaesan kotileipomossa - pari rönttöstä

Perjantain järjestelyt sujuivat jo vakiintuneella rutiinilla ja mukana oli sopivasti talkooporukkaa. Kentällä oli alkukesän sateista kertynyt aava ulapallinen vettä, ja paikallinen rautakauppa Lehto lainasi kunnon pumppua jolla lammikko saatiin tyhjennettyä. Kentän pehmeä kohta kovettui yllättävän äkkiä vedenpoiston myötä.

 Vesikoneparkki
Laine liplattelee. Aggregaatti jo valmiina pumppua varten
 Vesi häipyy äkkiä
 Harjataan hallin lattia porukalla
 Näin se sujuu
 Puffetille teltat

 Lampi on poistettu

Koneita 

Perjantai-iltana tuli jo muutama konekin paikalle - ensimmäisenä Kaipioiden RV-4. Trafin kaveritkin tulivat jo perjantai-iltana, mutta varsinaiseen juhlaan päästiin lauantaina.

Trafin pojille pystytettiin teltta mäkäräisien suojaksi...

 ...eikä sieltä teltasta yhtään mäkäräistä karkuun päässytkään. Lassen dokumentit tarkastelussa.

Jo vakioksi muodostuneiden ramppitarkastusten tekemistä kokeiltiin uudella tavalla. Pystytimme Japille ja Pekalle telttakatoksen, jonne pyysimme ilmoittautumisen jälkeen lentäjät käymään esittämään koneiden ja oman dokumentaationsa. Homma toimi tosi hyvin ja saapuminen fly iniin oli paljon mukavampaa, kun ensin pääsi parkkeeraamaan ja vaihtamaan muutaman sanan kavereiden kanssa.

 XTH, XMT ja XKD olivat ensimmäiset RV:t paikalla

Lauantaina oli Etelä-Suomessa valitettava tymä, joka esti monen saapumisen. Kaukaisimmat vieraat tulivat nyt Porista, Malmi oli tukossa. Kuhmossa oli koko tapahtuman ajan mainio yläpilvi, aurinkokin pilkisteli välillä.

 Komulaisen Jorma oli Marketan kanssa tervetuloinfoilemassa. KuIK:n Kotkanpoika-patsas oli ansaitusti esillä 
 Poliisi ja poliisin tuttu - vanha koulu- ja lentiskaveri Mika kävi katsomassa tilaisuutta.

Lopulta paikalla kävi yhteensä 37 lentokonetta joista kuusi oli RV:eitä.
 RV-rivistö

Trafilta oli edustusta myös harrasteilmailun turvaprojektin puolelta. Helena Pietilä ja Veli-Matti Petramo esittivät projektin tuotoksia ja keskustelivat muutenkin osallistujien kanssa esittelypisteessään. Mainiota, että myös pohjoisen lentäjille tulee tätä infoa - ainahan voi netistä lukea, mutta on vaan helpompaa jutella kasvokkain.
 Helena esittelee projektin tuotoksia

Pidin myös esitelmän oman RV:ni hankinnasta, experimental-hankintaan liittyvistä byrokratioista ja matkasta Espanja-Suomi. Esitelmän sisältöhän on tässä blogissa, mutta sen voi ladata myös tästä.

RV-kavalkadi ehti olla hetken kokonaisuutena rivissä. Paikalla olivat seuraavat koneet:

XKD - RV-4
XMT - RV-6
XRW - RV-6
XTH - RV-6
XEZ - RV-8
XRV - RV-8

Poissa olivat siis Suomeen rekisteröidyistä vain XRJ (RV-7, sää esti), XRT (RV-6) - koneen tilanteesta ei ole tietoa ja XOT (RV-6) joka on myyty Saksaan.
 Rivistö lännestä
 Rivistö idästä

Jouni lähti iltapäivästä toisiin juhliin, mutta paikalle jääneiden kesken siirryimme keskustan kalateltalle juttelemaan ja juhlimaan. Tomakin saapui sopivasti Tuulialla mukaan.

Tänä vuonna palkittiin seuraavat osallistujat:

- Nuorin osallistuja - Aaro Kaipio
- Ensimmäinen saapuja - OH-XKD RV-4/Tero Kaipio
- Ensikertalainen Kuhmossa - OH-XMT RV-6/Lasse Lautanala
- Sitkein tukija - OH-CHD/rouva Jaatinen
- Viimeinen saapuja - OH-381X/Tom Arppe

Osa osallistujista nukkui teltoissa tai asuntoautoissa kentällä, osa otti edullisen huoneen Hotelli Kainuusta tai Hotelli Kalevalasta.


 Jouni (XEZ) lensi ylilennon lähtiessään.

Sunnuntai

Sunnuntaina ei enää saapunutkaan uusia koneita, mutta yleisöä kiinnosti edelleen kentän toiminta. Yhteensä yleisöä kävi useita satoja, todennäköisesti toista tuhatta. Laskeminen on hankalaa, kun porukka liikkuu koko ajan.

Lähdin iltapäivällä matkalle kohti etelää. Menin katsastamaan Rautavaaran kentän. Siellähän oli toimintaa!

 Rautavaaran lentokenttä on nätti

Toma kerkesi lähteä karkuun juuri ennen kuin laskeuduin.

 Kalustoa
 Moottorilerche kannuspyörähuollossa

Lyhyt käynti kesti vain vähän reilun tunnin, olihan siellä taas tuttuja ja kahvitkin juotiin. Jatkoin siitä eteenpäin Pieksämäelle.
 Täällä ei ole ketään
 Vahti on paikallaan

No, kentällä ei ollut ketään joten jatkoin matkaa Vesikselle, ennen kuin kuppila sulkisi ovensa.
 Ilmailukahvilasta näkyy ilma-aluksia, tietenkin.
Lähdössä kotiin

Sää suosi paluumatkallakin, pilvipoutaista ja pieniä sadekuuroja jossain sivummalla. Mukava lentoreissu taas kerran. Ensi vuodeksi alettiin jo suunnitella fly inin teemoja ja toimintoja. Kuhmossa orastaa myös liitovarjotoiminta - kenttähän on siihen mitä parhain vapaine ilmatiloineen - joten sen ja muidenkin ilmailulajien esittelyä mietitään. Siitä sitten ensi vuonna.
0 Responses to "Kuhmo fly in 2015 - Van's RV:t kasassa"

Lähetä kommentti