Mitkä aurinkolasit?

Timo Hyvönen

Aiemmassa keskustelussa lähdettiin jo arvailemaan, mitkä olisivat parhaat aurinkolasit ilmailukäyttöön. Joka tapauksessa, melkein kaikki lentäjät käyttävät jonkinlaisia aurinkolaseja. Valinnassa lasien ulkonäkö on tietenkin tärkeää, mutta on muutama muukin asia, joka kannattaa ottaa huomioon.

Väri ja tyyli

Aurinkolasien linssien väri vaihtelee. Autoillessa käytän itse mielelläni ruskehtavia linssejä, koska ne “valaisevat” maisemaa. Ampujat käyttävät monesti keltaisia tai oransseja laseja. Ilmailuun paras väri on kuitenkin harmaa, koska se vääristää vähiten värejä. Purjehdusvalot ja lennonjohdon valomerkit olisi hyvä havaita oikein.

Liian pienet linssit saattavat päästää valoa silmiin sivuilta aiheuttaen häikäisyä. Liian raskaat kehykset taas saattavat häiritä kuulokkeiden käyttöä. Nämä asiat selviävät kokeilemalla laseja päähän – mikä sopii, mikä ei.

Polarisaatio

Kaikki ovat varmaan kuulleet, että polaroituja laseja ei suositella lentämiseen – mutta miksi?

Polaroidut linssit suodattavat kyllä hyvin heijastuksia vedestä ja lumesta, mutta tama on lentäessä heikkous. Joskus se pieni välähdys vastaantulevasta lentokoneesta auttaa havaitsemaan kaverin ja välttämään vaaratilanteen.

Polaroidut lasit voivat myös vaikeuttaa mittariston näkymistä, varsinkin jos mittarin lasissa on käytetty heijastuksenpoistoa. Joissain tilanteissa myös näkyvyys kabiinin läpi saattaa häiriintyä. Laminoiduissa laseissa saattaa tulla se polarisaatioefekti, jossa näkymä muuttuukin mustaksi.

No minkälaiset sitten? Entäs merkki?


Reiskat eli Ray Banit ovat varmaan tunnetuimmat lentäjän aurinkolasit. Niitä on valmistettu 1920-luvulta lähtien Yhdysvaltain ilmavoimien tilauksista. Bausch&Lomb toimitti näitä laseja ensin nimellä “Anti-Glare Aviator Sunglasses” ja niissä oli alusta lähtien metallikehykset ja vihreänharmaat linssit, jotka olivat testien mukaan värinäkyvyyden kannalta parhaat.

Reiskoista tuli Ray Banit 1937, kun niitä alettiin myydä myös tavalliselle kansalle. Kenraali Douglas MacArthur boostasi myyntiä kovasti esiintymällä uutiskuvassa perinteiset pilotit päässään. Myös Top Gunin salaisuus selvisi – Tom Cruise käytti Ray Ban –laseja mallia 3025 filmissä.  http://en.wikipedia.org/wiki/Ray-Ban_Aviator

Muitakin hyviä merkkejä on markkinoilla. Serengeti tekee aurinkolaseja lasilinsseillä, samoin American Optics. Suomessakin myydään Randolph Aviator –laseja, jotka olisin itsekin halunnut – harmi, posti hukkasi ja jouduin hankkimaan hyvien sijaan halvat. Hillside turussa myy ja huoltaa näitä (http://www.hillside.fi/).

Halvemmalla selviää yleensä ostamalla muovikehyksiset ja –linssiset urheilulasit. Itse käytän nyt Bollén kevyitä urheilulaseja ja olen ollut tyytyväinen: kevyet, peittävät lasit toimivat hyvin (ja näyttävät hyvältä (minusta)). Oakley on myös ihan hyvä merkki, näitä on paljon. Valinta muodostuu  lopulta henkilökohtaisten mieltymysten, ulkonäön – haluatko peittää naamastasi enemmän vai vähemmän – ja rahatilanteen yhdistelmäksi.


Mistä sitten


Paikalliset liikkeet ovat yleensä hieman kalliimpia kuin nettikaupat.  Nettikaupat varsinkin jenkeissä mutta myös saksassa (http://friebe.aero/) myyvät laseja halvalla, mutta tuloksena saattaa olla pettymys kun laseja ei pääse testaamaan. Eikä näitä laseja yleensä järjellä osteta vaan tunteella – ei kun optikolle!0 Responses to "Mitkä aurinkolasit?"

Lähetä kommentti