Nästan utomlands!

Timo Hyvönen

, , ,

EFHF-EFHN-EFGE-EFKG-EFMA-EFOP-EFRY-EFHF 8h08 min - lentoaika 4h21 min

Ahvenanmaa on melkein ulkomailla. Maisemat, kaupungit (kaupunki?) ja kieli ovat erilaisia kuin kotona Tapanilassa. Sinne piti siis lähteä lentoretkelle kokeilemaan, miltä ulkomaanmatkailu ultrakevyellä voisi tuntua.

Lennosta oli juteltu jo pitkään Kuopion matkakaverini Teemun kanssa. Aivan yllättäen lauantaina 7.8. sekä kone- että säätilanne osui kohdalleen ja kun lisäksi molemmilla oli muutama tunti aikaa, pakkauduttiin matkaan.

Lentäjät

Tein lentosuunnitelman Malmilta Nokan kautta Hankoon, Genböleen, Kumlingeen ja lopulta Maarianhaminaan. Merkkasin jälleen nuo pysähdyslaskut RMK/TGL ja varasin niille hetken aikaa lentoaikalaskelmassa. Nettilomake oli hiukan erilainen kuin paperinen ja tietenkin RMK:t osuivat väärään ruutuun. Turhaa vaivaa briefingissä, mutta kaveri tiskillä neuvoi kärsivällisesti nöösilentäjää. Itsepalveluna olisin varmaan tehnyt virheen?

OH-U555

MILKin Zephyreistä U555 on hieman kevyempi kuin 585. Pystyimmekin tankkaamaan riittävästi bensaa Maarianhaminaan asti. Painoasiahan on ultrakevytilmailussa aika herkkä keskustelunaihe, toivottavasti asia kehittyy hyvään suuntaan - hankkeita painorajojen säätämisestä on huhujen mukaan vireillä.

Ilmaan päästiin Malmin 36:lta klo 12.03 melkein minuutilleen plaanin mukaan ja nokka suunnattiin kohti Nokkaa.

Malmi, Malm...eiku EFHF

Samaan aikaan Hietsussa järjestettiin beach volleyn BMW Pro Tour, joten lensimme siitä yli. Vanhan beachpelaajan sydäntä lämmitti nähdä nuo nuoret urheilijat pöllyttämässä hiekkaa - korkeutta vain oli niin paljon, ettei numeroita ihan erottunut.Se hyppää ihan selkeesti tossa verkolla

Teemu kusotti oikein luvan kanssa jollain AM-radiollaan pitkin Etelä-Suomea. Itse kuuntelin Helsingin tutkaa. Vaikka olin suunnitellut korkeudeksi A040 eli 4000 jalkaa, päätin lentää TMA:n ali.

TMA:lla lensi joku suihkulaite

Sää oli kuin piimätynnyri, ei turbulenssia, lievä laitamyötäinen antoi vauhtia.

Inkoon rantamaisemaa

Tällä kertaa Torbacka ohitettiin (EFTO)

Utua 4200 jalassa, kartturi tarkkana.

Hanko - EFHN

Nousimme TMA:n ulkopuolella 4200 jalkaan. Keli oli samea ja liu'uttelimme Hankoon. Kuuntelin kun possujuna tiputteli pokia ja laski ja nousi eri ratoja käyttäen. Tyyntä siis, ja liityimme aktiivisen D-alueen väistäen myötätuuleen 03 samaan aikaan kun hyppykone ilmoitti laskuvarjohypyn 1500 metristä.


Hanko - EFHN

Kyselin, ehtiikö tästä alta mutta sain vastaukseksi vain toiston tiputuksesta. Hyvin sinne mahtui, patjavarjoilijat räimivät nurmikolle. Katselimme ja ihmettelimme hetken, näytti oikein viihtyisältä ja mukavalta laskuvarjotouhuja tuntemattakin.

Loppuosalle 03
Blob blob blob blob...

Genböle - EFGE

Kabiinin tuuletuksen jälkeen matka jatkui Genböleen. GPS:n listoilta ei löytynyt kenttää joten valitsin kohteeksi Dragsfjärdin ja turvauduin enimmäkseen karttaan.

Tyyntä, nättiä. Hangon saaristoa

Kartanlukija alkoi pysyä ajan tasalla ja yhdessä suunnistaen oikea kohta löytyi, mutta missä kenttä?
Siinähän se on, ihan selvästi!

Kenttä löytyi tietä seuravan. Kaartelimme kentän oletettavassa kohdassa ja lopulta bongasin kynnysmerkit eräältä pellolta. Myötätuulessa on GSM-masto joka häiritsi keskittymistä laskeutumiseen, ja maassakin kaverit suosittelivat oikeanpuoleista kierrosta ja matalalla. Loppuosalla harkitsin sekunnin ylösvetoa, mutta täysillä laipoilla tarkasti lentäen sain koneen kuitenkin mahtumaan kentälle. Lähestyminen olisi saanut olla paljon matalampi.


Genböle - EFGE 07 päästä katsottuna

Kentällä vastaan riensi Göran ja lähdimme tutustumaan fasiliteetteihin. Hallissa oli kolme konetta ja kilometrin päässä kellukesatamakin. Olen usein todennut, että ilmailu pitää nuorena - 82-vuotiaan into on vähintään yhtä suuri kuin 15-v pursikurssilaisen. Kuulumisia ja kokemuksia olisi voinut vaihtaa tunteja, mutta horisontista nouseva sadepilvi kannusti matkaan kohti Kumlingea. Lähtiessä Göran toivotteli kaikki kovasti tervetulleiksi tutustumaan.

Hallissa oli kolme konetta

Kumlinge - EFKG

Matkalla pesimme hyttysiä pienessä tihkussa, pilvet olivat n. 3000 jalassa ja välillä näkyvyys korkeammalla oli vähän heikompaa. Sade loppui kuitenkin pian ja ilma kirkastui.
Korppoon seutuvilla on lossi

Kumlingen punaiselle kentälle oli nautinnollista laskea - nythän oltiin jo siellä "ulkomailla". Kenttä on tosi siisti ja mereltä liuku on tasainen ja helppo.

Kumlinge erottuu selvästi idästä

Valot olisi ehkä saanut päälle 15 sekunnin kantoaallolla - olin unohtanut kunnes kertasin lentopaikat.netistä.

Loppuosalla EFKG 33
Siistiä siistiä, huomasi että ollaan uuden kulttuurin alueella. Teemu vertasi kentän kuntoa ja ympäristöä aivan oikeutetusti edellisellä lennolla näkemäämme Naarajärveen, jossa rakennukset kaipaisivat hieman maalia.
Terminaalirakennus on vasta maalattu

Ilmoitustaululta saa kaiken tarpeellisen infon

Ilmoitustaululta luimme mahdollisista ruoka- ja ostospaikoista mutta päätimme kuitenkin mennä Maarianhaminaan syömään.

Ready to fly - again!

Maarianhamina - EFMA

Matkalla aurinkokin alkoi pilkistellä taivaanrannassa ja saaristo oli ylettömän kaunis.

Aurinko ja sade

Torni oli kiinni mutte lentelimme Lemlan kautta, jokin ultra siellä lähti juuri matkaan ilmoitellen sekä suomeksi että englanniksi. Perusosalle liittyessä näkyi pari hitaampaakin kulkuvälinettä lähdössä matkaan.


Maarianhaminan keskustaa

Viikkarit kisaavat

EFMA 03 oli myös punainen ja liitelin kosketuksen lähelle rullaustietä. Platalla oli jonkun 737 VP-BFT ja tankilla yksi Malmin Cessna, taisi olla Salpauslennon.

Maarianhamina - EFMA 03

VP-BFT Maariahaminassa

Pojat lähtivät kohti nousevaa saderintamaa kun tankkasin Shellistä - oma Visa toimi ihan ok. Sidoimme koneen kunnolla ja kävimme moikkaamassa paikallisia harrastajia - på svenska, naturligtvis. Hallissa oli rakenteilla ultra, jonka on tarkoitus olla esillä Maarianhaminan Beach-turnauksessa ja lentokunnossa ensi kesänä, hienoa!
Sidontamestari esittelee ylpeänä työnsä tuotoksia

Tilasimme taksin keskustaan. Säikähdimme ensin taksin väritystä, mutta kyseessä olivatkin vain pari ambulanssia tulossa tallille. Keskustaan pääsi 11,50 eurolla.
Taksit?

Keskustassa on kaunista. Turisteja oli paljon ja kävelimme hetken, ennen kuin istahdimme nauttimaan mainiot, edulliset hampurilaiset Dino'sin terassille. Ruoka teki hyvää, otimme vielä jätskit ja katselimme maisemia. Tänne voisi tulla lomallekin.


Timo ja Teemu Dino'sissa

Lähdimme kuitenkin kentälle päin ja kuskiksi sattuikin suomenkielinen kaveri, oli muuttanut Sipoosta aikanaan ja viihtynyt. Ihmettelimme siisteyttä ja hän kertoi, että aamuyöllä pari kaupungin työntekijää käy tsekkaamassa paikat ja keräämässä turhat roskat pois. Kulttuurieroja...
Zeipelsin mainos

Tällainen saattue vei meidät kentälle

Kentällä ei ollutkaan enää muita ihmisiä, vain CGX ja COT oman koneemme lisäksi. Kabiiniin kiivetessä auttelin Teemulle vöitä ja laitoin kartat ja kameran odottamaan siivelle.
Tuttuajkin nähtiin

Kuomu kiinni, kone käyntiin ja...MISSÄ SE KAMERA ON! Perhana siellähän se lojui baanalla mutta onni onnettomuudessa, vastavalonsuoja otti täräyksen vastaan ja laite toimi edelleen. Keräsin kartat pelloilta ja pääsimme matkaan.

Farewell

Turkuun - EFTU


Pohjoisessa meni myräkkä, ohitimme sen hienosti

Ohitimme Kumlingen kohti Turkua ja radioin plaanin lähestymisalueelle. Pohjoisessa satoi, mutta Turussa paistoi. Sain selvityksen suoraan perusosalle 26. Perusosalle 26, kartta, hetkinen, mitäs...

Varmistin lähialueen rajalla selvityksen ja kyllä, se oli erhe. Nollakasille piti mennä, ja sinne liityimmekin telakkaa ja Naantalia ihaillen.

Nådendal sanos ruottalainen

Vähän ennen kuin ilmoitin perusosaa, kuulin jonkin vartiokopterin rullailevan baanalle. Pitkä kiitotie, sehän on tuolla päässä, lentelin kierrokseen...ja vähän ennen laskua "Oscar 555 tee ympyrä vasemmalle". Kopteri nouseskeli jo mutta varmuuskerroin oli hieman suurempi kuin Malmilla.

Vasuriin

Iso baana helppo lasku suora tuuli (tai no eipä siellä paljon tuullut).

Loppusalla Turku EFTU 08

Sain rullausohjeen Alfa kakkoseen...kenttäkartassa ei heti selkeästi moista näkynyt ja tunnustin lennonjohtajalle ensikertalaisuuteni.

Siinähän se Alfa 2 on

Hän neuvoi myös soittamaan lähtöplaani briefingiin, mutta päätimme käydä tutustumassa lentoasemaan. Autiolla kentällä tuli mieleen elokuva Ajan valtiaat, hyrrrr....
Langolieeri nurkan takana?

Briefingissä oli vielä ihminen! Hän tosin kertoi, ettei ole pitkään, resurssit on jo nyt minimoitu ja kaikki hoidetaan keskitetysti Helsingistä. Olisi jännä nähdä se Excel, jossa tuo kustannus ja laatuvaikutus on laskettu. Jatkossa Turussakin tulee olemaan vain itsepalvelubriefing, vähän niin kuin Kuopiossa jo pidempäänkin.

Jatkossa briefing on sitten tuossa vasemmalla

Tein suunnitelman lähialueen rajalle ja pomppasimme U486:n perässä matkaan kohti Oripäätä.
Vilkku päälle ja perään

Oripää - EFOP

Olimme ohittaneet Breezerin matkalla ja kävimme tutkimassa tuulitilannetta. Vinkki pitkän kiitotien käytöstä näytti hyvältä ja tuulikin oli tyyntä.

Loppuosa Oripää EFOP 32

Rullailimme juttelemaan paikallisten kanssa. Päivällä yli oli mennyt yllättävä myrsky tuhansine salamoineen juuri erään pursikurssilaisen yksinlennon alettua. Erinomaisesti harkiten oppilas oli laskeutunut kentän ukkosettomaan päähän heti myrskyn puhjettua, normaali laskukierros olisi vienyt rankkasateeseen. Nyt sää oli mainion leppeä, vesilammikot kiilsivät tyynessä ilta-auringossa.

Märkää oli vieläkin

Vaihdoimme vielä pari sanaa laskeutuneiden ultrakavereiden kanssa mutta riensimme jatkamaan kohti Räyskälää.

Oripäässä on vielä aktiviteettia!

Räyskälä - EFRY

Suunnistaminen Suomen harrastelentoytimeen oli helppoa. Loimaan siilot, Forssa...miksikäs radiosta ei kuulu mitään?

Loimaan kirkko

Loimaan siilot

Ypäjän tallit (yleensä tässä on nosto)

Forssa - bongaa kuvasta lentokenttä!

Yleensähän Räyskälässä nyt aina joku jotain hoilailee - "hei täällä ei nosta lainkaan..".

Kentän päällä muistinkin NOTAMin: siellähän on mopoilukisat! RR-ajot olivat varanneet kentän ja se oli suljettu. Teemu harmitteli kun ei päästy maahan, edellisen viikon radioamatöörileiriä olisi ollut kiva juhlistaa kuppilavierailulla.

Kaartelimme kuitenkin pari kertaa että kenttä tuli kuvattua tarkkaan, kiitoteillä näkyi pientä moottoripyöräliikennettä. Yhtäkkiä radio heräsi - "Hei ultra, kenttä on suljettu jos ei ole aivan hätätilanne, täällä on moottoripyöräilyä". Vastailin että katselemme radioamatöörileirin maisemat ja lähdemme kohti Malmia, ei hätää mutta "...niin että jos vaikka kahvilla haluatte käydä niin tuo 08R on käytettävissä, olemme jo lopettaneet tältä päivältä". Katse Teemuun vahvisti että kyllä, tauko on paikallaan ja ilmoitin samantien oikean myötätuulen 08R.
Räyskälä 08R

Parkkasimme koneen kauas kiitoteiden taakse OH-CWW:n parkkipaikan lähelle ja yhtäkkiä paikalle pamahti iso Mersu. Limusiinikuljetus kuppilalle varmasti ensimmäistä kertaa Räyskälässä!


Pehmusteita kiitotiellä

Yleisö oli hieman erinäköistä kuin normaalisti. Ilta oli kuuma ja nappasimme ravintoa, pysähdyksestä tuli lyhyt. Lähtiessä kiitimme vielä käynnistä ja saimme hyvän matkan toivotukset muistutuksella siitä, että Räyskälässä on etelän parhaat munkit. Näin on!
Helteinen iltapäivä Räyskälässä


Loppumatkalla sää sumeni entisestään. Nummelassa näkyvyys oli jo aika huono ja lentelin matalammalla. Bongasimme satelliittipuhelinaseman, ei taida enää olla käytössä
Satelliittipuhelimia oli joskus

Stadia lähestyessä alkoi kuitenkin hieman kirkastua, ja Espoon päällä ohitimme vielä kolme kuumailmapalloa.

Ilmapalloja!


Malmillakin oli hiljaista ja kiersimme laskuun 18:lle. Laskeva aurinko pilkisteli pilven takaa, oranssia ja keltaista ja tosi nättiä taas kerran.
Taivaanranta illalla Viikin kohdilta

Hyttysiä ei ollut siivissä paljon joten kone oli helppo pestä. Toisessa koneessa niitä näytti olevan vielä jokunen asennettuna, mutta omamme hinkkasimme huolella.

Puhtaus on iloinen asia

Tyynen kelin mukava reissu ja kruununa kotona odotti kuuma pihasauna, vaikka varastinkin perheeltä taas 8 tuntia ilmailuun.

Hieno ja mielenkiintoinen lentopäivä uuteen ilmansuuntaan, suosittelen ehdottomasti Ahvenanmaata retkikohteeksi. Kouluruotsikin saa mitä mainiointa sparrausta

Yes!!!


0 Responses to "Nästan utomlands!"

Lähetä kommentti