Ilmakuvausta GoProlla

Timo Hyvönen

, , ,

GoPro on napannut hyvän osuuden action-kameroiden markkinoista. Vanha SD-Heroni sai arvoisensa hautajaiset, kun se lopulta hajosi fyysisesti. Vaikka iPhonella saa maniota videota, hankin nyt HD Hero Black 3+:n videokameraksi.

Paketissa tuli muutama perusteline, toivottavasti vanhan kameran liittimet ovat vielä jossain laatikoissa tallessa. Vanhathan ovat yhteensopivia keskenään.


Siinä niitä palasia on. Vedenpitävä teline on vakuuttava ja paljon paremman oloinen kuin aiemmassa mallissa

Uusi kamera on paljon pienempi kuin vanha ja mekaaniselta olemukseltaan paljon jämäkämpi. Selvä ero vanhaan on akku (vanhassa patterit) ja lataus USB:n kautta. Kaukosäädinkin on mukana, mutta iPhonen GoPro-app tekee sen aika tarpeettomaksi. Nyt kuvan näkee ja sitä voi tähtäillä puhelimesta wifi-yhteyden kautta.

 GoPro app iPhonessa. Näpräpräp

Testailin kameraa jouluna ja kävin lentelemässäkin sen kanssa. Muutama havainto:

- akku kestää lopulta aika vähän aikaa, jos kameraa ei sammuta kun sitä ei käytä. Pitää opetella tunnistamaan lataustilanne ja wifi-säädöt tuosta appista (ja muistaa sammuttaa virta välillä).
- wifi tai jokin kuumentaa kameraa kovasti, jokin taitaa viedä paljon virtaa
- laitteen "natiivi"-liittymä (kamerassa) on sinänsä ihan looginen, mutta lähes yhtä hankala käyttää kuin ennenkin. Eipä sitä paljon tarvitse käyttääkään kun on toi app
- firmware-päivitys on helppoa - ohjeet löytyvät hyvin GoPro-webistä. Toisaalta, miksi näitä pitää päivitellä?

Appissa kuvaa voi katsella isonakin. Jostain luin että tuo 720 sopii parhaiten liikkuvan kuvan kuvaamiseen. Tosi hyvä apu kameran suuntaamiseen.

Kuvanlaatu on hyvä. Black 3+ on sarjan huippumalli, mutta aloin kyllä miettiä olisiko silverillä tms. pärjännyt. Tuo paras kuvanlaatu on sellaista, jota ei taida ikinä tarvita (tai sitä tarvitsevat lähinnä elokuvausalan ammattilaiset).

Telineitähän tuohon kameraan löytyy sitten vaikka kuinka. Listauksia saa googlella, esim. http://www.digitarvike.fi/gopro_muut_osat ja Flightforumilla asiasta on keskusteltu mm. tässä ja tässä. Kerhojen käytännöt koneisiin kiinnittämisestä vaihtelevat (mm. imukuppeja ei aina voi käyttää).

Käsittelemätön kuva Helsingin edustalta 25.12.2013. 

Kokosin tämän videon testiksi joulupäivän lennolta. Alla myös vertailuksi vanha vintturinousu, joka on otettu SD-Herolla. Uudemmassa videossa moottorin surina tuli kyllä hyvin videolle mutta peitin sen silti. Vanhassa videossa äänikin on mukana (purjelento on hiljaisempaa). Hyvin tuo uusikin kamera äänen nappaa, paremmin kuin vanha.


Testilento uuden kameran kanssa Stadin päällä

Vanha SD-Hero toimi myös ihan hyvin. Sinne jää maapallo

Loppujen lopuksi - ei se kyllä kamerasta ole kiinni vaan kuvaajasta. Hyviä kuvia tällä kameralla saa, nyt pitää vain suunnitella, mistä niitä ottaa. Toivottavasti kevään ja kesän mittaan löytyy paljon kuvattavaa!
2 Responses to "Ilmakuvausta GoProlla"
TA said :
23. tammikuuta 2014 klo 14.49
Hyvää jälkeä näyttää tulevan. Mitkä asetukset tuossa jouluvideossa oli käytössä
25. tammikuuta 2014 klo 23.19
Ihan se joku 720p - perussetti. Se täysi reso vaatisi jalustaa ja jotain. Oon vähän huono näissä, luotan automatiikkaan - siksi mietinkin että joku perusmalli ois varmaan toiminut ihan yhtä hyvin. Ja onhan toi kutistettu youtubeen eli parempi luonnossa.

Lähetä kommentti