Matka Kuhmoon - maisemia Kuhmossa 2014

Olen syntyisin Kuhmosta ja käynyt kouluni siellä. Muutin jo 1984 armeijan kautta Helsingin seudulle, mutta olen mukana Kuhmon fly in -järjestelyissä - lensinhän siellä aikanaan purjelentolupakirjanikin. 

Tänäkin vuonna lähdin mukaan paikan päälle auttelemaan tilaisuuden toteuttamisessa. Tällä kertaa koneeksi valikoitui Hyvinkään ilmailukerhon käytössä oleva Eurostar-ultrakevyt. Hyvissä ajoin torstai-iltana pakkauduin koneeseen ja lähdin matkalle pohjoiseen. 

OH-U410 Eurostar

Sääennuste reitille oli mainio. Päätin lentää tuon välin kerralla, OFP-laskelma kertoi matka-ajaksi 2h40 min. Tasaisen tyyni keli helli.

 Lahti-Vesivehmaa

Ohitin Vesivehmaan kentän kaukaa Päijänteen päältä. Kone kulki mukavasti 170-180 km/h matkanopeutta kummemmin huudattamatta.

 Eurostarin ohjaamo

Kuuntelin muiden lentäjien liikkeitä eri kentillä, Pieksämäellä ei ollut ketään paikalla. Kenttä näytti hienolta vehreässä ilta-auringossa.

 Pieksämäki-Naarajärvi, EFPK
 Vasemmalla on myös autorata

Ennen Kuopiota oli käymätöntä korpimaata. Joku tosin oli laittanut saunan lämpenemään keskellä tätä korpea. Koska savu nousi järven rannalta, en kaartanut sitä lähemmin katsomaan - ei se ollut metsäpalo.

Sauna palaa

Kuopio jäi tällä kertaa aika kauas länteen. Joku vesikone teki läpilaskuja jollain järvellä, torni seurasi ja opasti. Aika fiksua muuten tehdä plaani vesikoneharjoitteluun, pelastuspalveluahan voi tarvita.

 Kuopijo
 Komea silta

Katoavaa kansanperinnettäkin näkyi - lossi kuskasi hiljalleen ajoneuvoja kapean salmen yli. Huimia mäkimaisemia järvien keskellä tuli vastaan. Ilta-aurinko oikein korosti maastonmuotoja.

 Kyllä, tämä lossi oli toiminnassa
 Ilta-aurinko ja Kallavesj
 Kuru
 Korkea saari.


 Joki on valinnut uomansa näin.
 Tyyniä korpijärviä
 Taakse jää vain metsää

Korpimaisemien läpi lensin Sotinpuron ja Valtimon yli Kuhmoon. Lentokenttä oli siellä paikallaan hyvävoimaisen näköisenä.

 EFKH

Kävin katsomassa keskustan maisemia. Lammasjärvi valmistautui yöhön.

 Lammasjärvi keskustan päältä
 Kuhmon keskustaa ilta-auringossa

Yllätyksekseni kentälle tuli vielä samaan aikaan laskuun Ikarus Ristijärveltä. Vaihdoimme pari sanaa, mutta lähdin aika pikaisesti yöpaikkaan vanhempieni mökille, Lentuan rannalle.

 Kekkostie


Yöaurinko

Jysmänniemi

Aamulla lähdimme ajoissa takaisin lentokentälle ja maisemalennolle Kuhmon korpiin isäni kanssa. Ensimmäisenä kävimme tarkastamassa mökkiniemen ilmasta.

 Lentua, Jysmänniemi


 Mökki on tuon pienen lahden oikealla puolella

Olin luvannut käydä lentomeluamassa kaverin mökin päällä ja sieltähän se Antin punainen kanootti löytyikin. Eihän niitä voi olla näin pienellä järvellä kuin yksi?

Punaista sieläl jossain

Hienosti nimetty Timoniemi on mökkitien varrella, tässä virkeä pikkukylä Timoniemenvaaralla.

 Timoniemenvaara

Olen asunut lapsuuteni Niemiskylällä Itä-Kuhmossa, joten suuntasimme sinne. Niemisen koulu paloi valitettavasti joitain vuosia sitten, mutta 60-luvun asuinosa ja vanha keittola jäivät ehjiksi. Tuossa rannassa on pudottu jäihinkin ja vaikka mitä .

 Niemisen koulu
 Elsinvaara
 Niemisjärven niemi. Mattila on näköjään maalattu punaiseksi sitten kun viimeksi sen näin. 


 Tässä piti Klemetin Veikko kauppaa. 

Niemisestä kaarroimme keskustaan. Ilmastakin keskusta on tosi siisti ja suoraviivainen.

 Kuhmo, Koulukatu päättyy valkoiseen Kontion kouluun.
 Toinen pääkatu on Kainuuntie
 Lammasjärven rantaa

Vuoden päätapahtuma kamarimusiikki osuu enimmäkseen Kuhmo-talolle ja Kontion koulun saleihin. Kamarimusiikki alkoi vasta sunnuntaina, joten nyt oli hyvä aika käydä ottamassa muutama kuva konserttipaikoista.

 Kuhmo-talo ja vieressä Kontion koulun rakennukset

Kaupunki harkinnee tuon 70-luvun kauneuden purkamista. Vaikka olenkin pelannut kymmeniä lentopallo-otteluita sen kuumassa salissa, saa se puolestani kyllä mennä. Hienolle rantapaikalle varmaan keksitään hyvää käyttöä.

Kone parkkiin kentälle.

Maisemalennon jälkeen aloimmekin järkätä paikkoja kuntoon vieraita varten. Niistä seuraavassa postissa.
0 Responses to "Matka Kuhmoon - maisemia Kuhmossa 2014"

Lähetä kommentti