RV6 - Skövdestä Norrköpingiin, lopulta Poriin ja vielä Malmille

Skövden aamu tosiaan aukeili taivasta repien ja lähdimme Billy's Pizza -aamiaisen jälkeen siirtymään Norrköpingiin. Lyhyt pätkä mutta aina kotiinpäin. Sää oli semmonen tylsä suttu, ihan siedettävä kyllä. Ohittelimme jotain sotilasalueita ja saimme hyvää palvelua Sweden Controlilta. 

 Kai tätä nyt tekee ennen kuin selkäänsä ottaa

Lento oli lyhyt ja sää tylsä. Pääsimme perille nopeasti ja siitä vaan sujuvasti laskuun.


 Aurinkokin pilkahteli

Norrköping on suhteellisen pieni lentoasema teollisuuskaupungin vieressä. Jostain syystä tosiaan Flybe lentää tänne Helsingistä. Tällä kertaa platalla tosin oli vain juuri saapunut charterkone jostain Espanjasta.
 Norrköpingin asemataso

Parkkeerasimme koneemme pienen mutkan kautta oikeaan paikkaan. Rullasimme ensin yhden lentokoulun parkkikselle, mutta sieltä joku lennonopettaja neuvoi oikeaan ihmeteltyään sekä konetta että matkaamme. Kone parkkiin ja ihmettelemään - mitäs sit tehtäis?!
 Sivistyneessä Skandinaviassa ei ihan niin vain mennäkään ihan minne vain
 Paljon matkalaisia saapui Espanjasta

Kentältä löytyi briefinghuone, jonne menimme miettimään elämää, maailmankaikkeutta ja kaikkea muutakin.
 Briefing

Pikavilkaisu säihin ja totesimme, että nyt on parempi lähteä syömään. Kentällä ei ollut mitään aukinaista ruokalaa, joten kävelimme läheiselle huoltikselle nappaamaan Varm Korvit!

 Ja, det skulle jag vilja göra - UND SCHNELL!
 Norrköpingin lentokenttä

Palasimme aika pian takaisin briefingiin ja soittelimme säitä sieltä täältä. Matka näytti tyssäävän tähän tällä kertaa.
 Antti kuuntelee meteorologin synkistelyjä
 Kentällä oli sentään limuautomaatti ja briefing-tietsikka.

Tutkin jo hotelleja kun hokasin, että pakkohan tällaisessa paikassa on olla lentokerho. Löysinkin pikapuoliin Norrköpings automobil och flygklubbin, http://www.nafk.se/ ja soitin sinne. "Joo tulkaa tänne vaan, ollaan täällä kentän toisella puolella!"
 EC-IDA odotti seuraavaa pokaa aurinkoon

Rullasimme kentän toiselle puolelle ja voila - siellähän oli hieno klubirakennus ja ystävällinen vanha aktivisti odottamassa meitä. Kerholla oli pöhinää, lentsikoita oli siellä & täällä & lennoillakin. Saimme tarjouksen majoittua tänne klubirakennukseen yöksi ja mikäpäs sen parempaa - sinne siis!

 Kone parkissa

 Tankata ei tarvinnut mutta bensaakin olisi ollut

NAFK näytti aika aktiiviselta kerholta, hallit olivat oikein siistissä kunnossa ja muutenkin toiminta sellaista Hyvää.
 Kerhon halli
 Cessna ja Zephyr
 Muita halleja
 Eurofoxi tai joku
 Nurmiplattaa

Kerholta löytyi hyvä lennonsuunnittelupöytä karttoineen. Tutkimme reittejä & säitä & suunnitelmia. Tänään ei mentäisi minnekään kauas.
 Karttapöytä

Kuten Skövdessäkin, täältä löytyi jääkaapista omakustanteista ruokaa & juomaa. Keittiö oli myös käytettävissä.
 Keittiö
 Kerhotila
 Kas, ovenpielessä tuttu tarra

Sää oli mitä mainioin joten menimme kentälle katselemaan maisemia. Yksi kaveri oli lähdössä harjoituslennolle, mutta koneeseen oli livahtanut jostain hiiri. Yritimme jahdata sitä poljinten takaa mutta ei sitä enää näkynyt.
 Tuttu peli

Kerholla oli tuttu Atec Zephyr, tämä tosin varustettuna tv-ohjaamolla
 SE-VKA Atec Zephyr

Air Europa teki lähtöä ja juttelin harjoituslennolle lähtijän kanssa. Lennonjohto oli menossa kiinni. Kysäisin, saako täällä silti lentää - "joo, mä meen treenaan läpäreitä". Ohoh!
Liikennekone lähtee

Päätimme sitten lähteä Antinkin kanssa harjoittelemaan, sää kun oli kaunis & kenttä tyhjä. 
 Minareetin torni? No ei, kaunis kuva.

Tyhjensimme turhat tavarat koneesta ja kävimme katselemassa seutuja. Treenailimme erilaisia kiemuroita ja menimme sitten kierrokseen. Pääsin kokeilemaan muutamia läpäreitä, ja kone alkoi sopeutua käteen aina vain paremmin. Aurinko alkoi laskea joten lopetimme lentelyt hyvissä ajoin.

 Taitolentokone
 Tuttujakin oli dokumentoitu
 Kerholla oli paljon luettavaa

Lennon jälkeen laitoimme koneen parkkiin. Saimme paikalliselta aktiivilta kyydin keskustaan syömään. Kerhon oven lukko jätettiin auki, olisimmehan poissa vain pari tuntia.

No, kun tulimme takaisin 23 aikoihin, oli ovi tietenkin lukossa ja kentällä jäätävän kylmä. Onneksi saimme puhelimella kiinni yhden kerholaisen, joka tuli avaamaan oven keskellä yötä. Kuka lienee sulkenut mutta kyllä harmitti ja nolotti pyytää keskellä yötä avaajaa paikalle.

Ensi kerralla pitää muistaa jättää lappu että ÄLÄ LUKITSE OVEA, TÄNNE TULEE FINNJÄVELEITÄ NUKKUMAAN!

 Aamu aukenee melko lennettävänä

Norrköpingistä Suomeen?

Aamulla nousimme sitten tutkimaan taas jatkosäitä. Jonkinlaista saumaa voisi olla. Maarianhaminassa oli VFR, mutta se alkoi tukkiutua ennen kuin ehdimme aamukahvia juoda.

 NAFK-kerhoalue

Jonkin aikaa säitä tutkittuamme kävi selväksi, että Pori oli tänään Suomen VFR-kenttä. METAR ja TAF olivat riittävät, joten teimme plaanin, hyppäsimme RV:n selkään ja lähdimme matkaan.

Lensimme Tukholman etelä- ja itäpuolitse merelle. Vähän suttuinen sää muuttui meren päällä hyväksi, meri ja horisontti näkyivät.
 Mä näin meren!

Maarianhaminan torni ei antanut lupaa mennä lähestymisalueen läpi, koska kentällä harjoitteli jokin IFR-kone. Sää ja näkyväisyys reitillä olivat täydelliset, mutta ei, kiertäkää alue. Olimme siis tulleet Suomeen.

Sinänsä tapahtumaton lento, Porin rannikolla tuli pilvikerros vastaan ja sujahdimme rannan kohdalla sen alle. Korkeus ja näkyvyys oli ihan ok, saimme selvityksen erityis-VFR. Poriin laskeutuminenkin sujui hyvin, vaikka sivutuuli oli aika voimakas. Tornissakin sattui olemaan vielä Antin SIO-kurssikaveri.

 Suomessa!

Näin kone siis oli Suomessa, puhh. Oli ihan selvää, ettemme pääsisi täältä eteenpäin.

 Sataa sataa. Kahtasataa.

Ryhdyimme tutkiskelemaan koneelle parkkeeraus- ja sijoitusmahdollisuuksia. Kerhon halli oli täynnä. Räihän Hannalta saimme vinkin soittaa Peuralan Jukalle. Hän olikin juuri hallillaan ottamassa siipiä irti ultrasta ja kehotti rullaamaan kentän toiselle puolelle.

 Nextjet Arlanda-Pori-Kokkola

Platallepa ei sitten enää mentykään noin vain, koska kentällä oli reittikone. Turvatarkastuksen sijaan päätimme odottaa että kone lähtee ja rullailimme sitten kentän yli.

 Stieglitz!

Hallilla olikin porukkaa hommissa. Sieltä löytyi myös Reikkojen RV, seiska-serkku.
 On se nätti. RV-7A, vuoden experimental 2012
 Lasia lasin läpi kuvattuna

Tuo RV on uusi ja hieno, mutta mukava nähdä että peruskonstruktio on onnistunut aikanaan ja ratkaisut ovat hyvin samanlaisia edelleen. Pitää laittaa joskus lämpimällä koneet vierekkäin ja vertailla.

Selvittelyjen ja parin puhelun jälkeen kävi ilmi, että halliin ei juuri nyt ollut tulossa lisää koneita joten saimme sovitettua koneeni sinne talteen hetkeksi.

 Lämpimämpi paikka kuin platalla

Mukavat jutut, kone parkkiin ja kun vielä saatiin kyyti keskustaan niin alkoi tulla hyvä mieli, tästähän taidetaan päästä kotiin.

Porin keskusta

Vielä ruokaa ja kännykällä liput Onnibusiin - kotimatkan viimeinen legi mentiin landbussilla.

 Onnibus
 Kotona, saunaan!

Oli suorastaan helpotus hypätä Onnibusista omaan autoon Espoossa, Ikean pysäkillä. Haimme vielä Antin auton lentoparkista ja menimme kotiin saunaan. Huh, olikin jo vähän paha haju.

Kone Malmille

Eipä siinä vielä kaikki. Kone oli Jukan hallissa Porissa. Lunta satoi ja räntää tuli. Vettäkin välillä. Viikko oli huono, huonon huono, mutta viikonloppua kohti Pekka P. ja Mette M. lupasivat parempaa. Lauantaiaamuna Marika heitti minut tutulle Ikean pysäkille odottelemaan bussia.

 Pikana Poriin

Bussi oli vähän myöhässä ja vähän jo jänskätti, tuleeko se lainkaan. Alunperin Samin piti heittää meidät Cessnalla Poriin mutta aamuyön tiedote oli sumuisa joten otettiin bussi.

 Ihan lupaava keli

Matkan aikana tarkkailin säätä. Höyrypilviä matalalla mutta kaiken kaikkiaan korkea, lennettävä keli. Automaattimetarit peilaavat alinta pilvikerrosta, sää näytti paljon paremmalta kuin säätieto.

 Blue skies

Muutaman tunnin matkan jälkeen hyppäsin bussista Porin lentoaseman pysäkillä. En ehtinyt kuin kävellä terminaalin luo niin Jukka pyörähti paikalle. Antti oli missannut bussin vaihdon Tampereella ja joutui ottamaan junan. No, se juna olisi jo tunnin päästä paikalla.

 Porin lentoasema
Tallessa!

Menimme hallille ja konehan oli siellä kuin herran kukkarossa. Tarkastin koneen ja työnsimme sen ulos tankille. Muutama kymmenen litraa lisää Hjelmcoa menikin tankkeihin.

 Lancair katossa

Hallissa oli koneita nätisti - Lancair oli erityisen linjakkaan näköinen roikkuessaan katossa. Huhujen mukaan tuokin kone voisi olla myytävänä. No, mulla on jo yksi!

 Peuralan Jukan Grumman

Hyvinkäältä ostettu AYF on kunnostettu ja kiilteli kesää odotellen.

 Tämä kone näki nyt ensimmäisen kerran lunta

Kone oli lähtövalmiina kun Antin junan aika tuli. Kävimme hakemassa heebon kentälle. Pori on mukavan kokoinen kaupunki, kaikki on lähellä, paitsi Helsinki.

 Minä, Antti, Jukka

Juttua olisi riittänyt vaikka kuinka, mutta sääslottimme oli nyt joten kiittelimme Jukan kaikesta, erittäin arvokkaasta avusta ja kiipesimme viikon tauon jälkeen taas kabiiniin.

 Hei laukkaa ratsu reima

Säätiedote oli matkalle kohtuullinen ja Helsingin TAF lupasi lähteä. Nousun jälkeen toivoteltiin vielä radiossa hyvää matkaa ja ehdoteltiin RV-kokoontumisajoja. Ne ovatkin nyt kesällä Kuhmossa, Kuhmo fly inin yhteydessä (www.kuik.fi).

 Taas jotain ydinvoimaloita?
 No ei ku terästehtaita tai jotain

Oli mukava katsella vaihteeksi Suomen tasaisia maisemia. Lunta oli valaisemassa maisemaa. Pilvikorkeus oli paljon korkeampi kuin AWS oli kertonut.

 Tuolla menee juna

Matka-aika-arvio Malmille oli 55 minuuttia. Piikajärven kohdalla mittari näytti jo normaalia matkalentolukemaa, 153 kts.

 Vauhdilla

Keli oli juuri sellainen kuin bussista oli näkynyt: pilviä eri korkeuksilla, aurinkokin näkyi. Paikoitellen alhaalla näkyi sumutusta, mutta vuorokaudenaika oli juuri kohdillaan - sää oli parhaimmillaan.

 Aurinko! Suomessa!
 Nättiä 

Forssassa jokin ultra oli lentelemässä paikallista. Lensimme korkeammalla mutta pari sanaa vaihdettiin ja jatkettiin kohti kotia.


 Nummelan kenttä

Nummelassa ei ollut tänään toimintaa. Katselimme etumaastoa ja päätimme tulla alapilvien alle Hiidenveden kohdalla. Pilvikatto oli jossain 1500 jalan tienoilla.

 Suomenlahti

Jo Nummelassa gepsi näytti, että lentoaikaa on enää vähän reilut 10 minuuttia. Espoon päällä huutelin Malmia mutta ohhoh - Kivenlahden masto täräytti radiomme tukkoon! Lähetin sokkona tiedon että otan yhteyttä kohta, kunhan radio taas toimii.

 Helsingin rantaa

Radio alkoi parin minuutin päästä taas toimia ja Hanna antoi selvityksen Nokan kautta loppuosalle 36. Tulimme vauhdilla Nokasta ja Antti muistuttikin, että nyt vois alkaa hidastella. Totta, tuokin väli on RV:llä kovin lyhyt verrattuna normi-ultriin.

Kentän pää alkoikin näkyä ihan kohta ja kierroksessa oleva Ikarus sai luvan jatkaa myötätuulta pidemmälle "nopeamman liikenteen takia". Vedin laipat ulos 110 mph ja laskeskelin että tosiaankin, eihän Ikarus edes mene näin kovaa. Aivan uusi nopeusmaailma!

Tuttu loppuosa ja Hannalta lupa - "Echo Zulu Delta, selvä laskuun - tervetuloa kotikentälle!" Niin, pitkän matkan jälkeen kone nyt saapui uuteen kotiinsa. Rutiinia alkoi näköjään jo kertyä koska tuli ihan normilasku, tosin Antti kehui että ensimmäisen kerran maltoin pitää sauvan vedettynä loppuun asti. Onneksi Miika otti tämän laskun videolle, nyt uskon sen itsekin.

Rullasimme pyöreän eteen ja mikä yllätys siellä odottikaan, perheen lisäksi siellä oli odottamassa 30-40 muuta ilmailututtua! Ihan mieletön fiilis kun jengi vyöryi vastaan juttelemaan ja katsomaan konetta.

 Siinä se on...
 ...Pyöreän edessä viimeinkin

Juttelimme siinä sitten porukalla hetken aikaa. Kertoilin reissusta ja koneesta jonkin verran. Sami kävi päristelemässä ihan kabiinissa asti.

 Sami päristelee testiksi

Olin saanut jo etukäteen luvan viedä koneen tässä vaiheessa Juhanin halliin ja Lahtis-Timppa auttoi viemään sen suojaan sinne. Ihan mielettömän hieno reissu sai todella hyvän lopun, vastaanotto oli yllättävä ja mieltä lämmittävä - melkein tuli tippa linssiin, kun sain selvityksen Kotikentälle!

Rekonstruktio lentosuunnitelmaliuskasta, tällainen se olisi voinut olla. 

Kustannukset

No mitäs tällainen retkeily sitten maksoi?

Kone maksoi vajaat 50 000€ sisältäen notaarit ja muut liittyvät maksut. Bensaa meni se vajaat 30l/h ja bensalitra maksoi keskimäärin vähän yli 2€/litra. Kun koko matkaan meni 11,5h, oli bensakulu jotain 700€. Lennot Espanjaan n 400 ostettuna liian myöhään (kun sää oli selvillä), hotellit matkalla keskimäärin 120e/yö (2hh). Ruokaa ja juomaa sekä tietenkin laskeutumismaksuja 15-30e/kenttä (Mainz, Lüneburg, Randers, Norrköping). Ilmaisiakin kenttiä siis oli.

Norrköping 300SEK, Randers 100DKK jne.

Seuraavaksi ja jo tällä hetkellä koneen "rakentaminen" on käynnissä. Olen anonut sille rakennusluvan ja saanut ohjeita ja opastusta tarkastuksesta Trafilta. Koneen tarkastus on aloitettu ja laitan sen kevääksi lentokuntoon.

Siitä nähdään lisää sitten sekä täällä blogissa että Suomen - ja varmaan muidenkin maiden - lentokentillä!
1 Response to "RV6 - Skövdestä Norrköpingiin, lopulta Poriin ja vielä Malmille"
Mikko Saarisalo said :
21. joulukuuta 2014 klo 20.26
Kiitos Timo reissun jakamisesta täällä! Kivaa luettavaa ja katseltavaa!! iso (Y) !

Lähetä kommentti