Hidaslentoa

Timo Hyvönen

, , ,

Juttelin Sysmän onnettomuudesta kokeneen lentäjäkaverin kanssa. Keskustelimme 100hv Rotax-ultran teho-painoista ja sakkaustilanteista. Sakkausvaara saattaa tulla, jos vetää koneen taivaalle ristiksi. Marginaalit menevät niin pieniksi, että pieni epäjatkuvuus voi viedä koneen näpeistä. Siitä voi saada toisenkin ristin itselleen.

Normaalissa lennossa teho-paino-suhde on niin hyvä että vauhtia on hankala saada pois, nopeutta täytyy vain seurata. Itse kerään lentoonlähdössä nopeutta irtoamisen jälkeen loivemmin kuin maksiminousunopeudella. Mikä lie, selkäytimestä se tulee.

Säätä...

Keskustelun jatkuessa puheeksi tuli moottorin kiertovaikutus ja sen vaikutus hitaalla nopeudella. Jos moottorin tehot nostaa nopeasti, kiertovaikutus on tietenkin suurempi. Tämä on johtanut nousukiidossa muutamiin kiitotieltä suistumisiin, usein siksi ettei vastajalkaa ole osattu painaa tarpeeksi. Nousutehot pitää kuitenkin saavuttaa nopeasti, että nousu on turvallinen. Mutta miten sitten ilmassa, onko sielläkin vaikutusta? Kaveri kehotti käymään kokeilemassa, miten kone käyttäytyy jos moottoritehot työntää täysille hitaassa vauhdissa.

Säätä..

Koulutuksessa tämä kiertovaikutus tuli esille, mutta se oli olematon. Idean eräs opettaja kuitenkin esitteli ja muistutti, että noususta vaakalentoon siirryttäessä pitää painaa jalkaa kiertovaikutuksen pienentämiseksi. Kävin tätä varten nyt harjoittelemassa hidaslentoa ultralla. Lensin Porvoon taakse ja nousin 2500 jalkaan  niin, että tilaa oli harjoitteluun kylliksi.

Aloitin harjoittelun varovasti suorasta lennosta. Vedin moottorin tyhjäkäynnille ja kiristin vetoa niin että sain koneen nopeuden alle 80 km/h. Kun havaitsin sakkauksen merkkien alkavan ja työnsin kaasun ripeästi täysille. Kone käyttäytyi hyvin loogisesti ja rauhallisesti, lento jatkui samantien ja kone lähti jatkamaan nousua normaalisti.

Päätin harjoitella kaarrossa  samanlailla. Oikea kaarto  - sama vaikutus. Loiva vasen toimi samanlailla.

Ultrilla on syöksykierre yleensä kielletty - ei kuitenkaan kaikilla

Sain kuitenkin lopulta todennettua jonkinlaisen vaikutuksen laittamalla koneen vähän jyrkempään vasempaan kaartoon hidaslennossa. Kun laitoin moottoriin vasemmassa kaarrossa nousukierrokset, heilahti kone  oikealle, sitten vasemmalle ja tasaantui sitten vaakalentoon rauhallisesti. Selvä vääntövaikutus siis tuli tuosta nopeasta kierrosten nostamisesta ja se aiheutti heilahduksen, joka olisi jossain tilanteessa voinut yllättää.

Pienillä kierroksilla tulee lennettyä tosi harvoin ja vielä harvemmin lisättyä niitä äkillisesti ilmassa. Hyvä kokemus, mutta kone tuntui hyvin vakaalta näissäkin tilanteissa.

Sakkailua Porvoon edustalla

Koneissa ja niiden lennettävyydessä on tietenkin eroja. En ole itse lentänyt koskaan Coralla, mutta kommenttien perusteella koneessa on omat heikkoutensa ohjaustuntumassa (yksi on näköjään rikottu aiemminkin). Koneen omistajat kyllä varmasti tuntevat nekin hyvin, enkä haukkuisi mitään konetta vain sen takia, että se on "erilainen".

Kannattaa kuitenkin tutustua oman vakiokoneensa ominaisuuksiin ja lentää tosiaankin niitä HARjoituslentoja, varsinkin jos taukoa on ollut pidempään. Tämä on syytä tehdä lennonopettajan kanssa, varsinkin yhteisten kerhokoneiden kanssa. Nyt tiedän itsekin taas vähän enemmän tuon koneen ominaisuuksista.

Ei lennetä hiljaa ja matalalla.
0 Responses to "Hidaslentoa "

Lähetä kommentti