Ensi kertaa ulkomailla

Timo Hyvönen

, , , ,

Muistan hyvin ensimmäiset matkalentoviritelmät purjekoneella. Paksu kuminauha pyrstössä veti konetta aina takaisin oman kentän päälle, vaikka kuinka yritti päästä Somerolle. Lopulta kumppari katkesi ja matkalentäminen alkoi. 

Keli kukkii - matka alkoi


Samanlainen ilmiö vaivasi minua pitkään moottorilennossakin. Englanninkielinen radiolupa oli jo pitkään ollut taskussa, mutta yli rajan ei vain päässyt.

Lahtisen Timon OH-CGL oli mukana porukassa. Pasila takana.


Olin käymässä Malmin lentoaseman kuppilassa toukokuun alussa, kun Toivion Juhani tarjosi paikkaa pienelle Vironretkelle. Ihan vaan lento Rakvereen syömään ja takaisin sieltä. Arvoin siinä vähän ja sanoin että en mä kyllä mihinkään kyytiin lähde. Olisin saanut ohjatakin, mutta korjasin heti että jos mennään niin lähden tietenkin omalla koneella.

Meren päälle ensimmäistä kertaa

Tsekkasin konetilanteen saman tien ja peruuntuneen kerhopäivän jäljiltä kone olikin vapaana. Juhani soitteli samantien plaanit molemmille koneille ja sovimme, että lähdetään klo 17. Mukaan tuli vielä Lahtisen Timppakin kiiltelevällä OH-CGL:llään.

Suomenlahti idässä - näkyvyys melkein Pietariin


Ultrilla ulkomailla lentäminen vaatii yleensä vahvistuksen ko. koneelle paikallisilta ilmailuviranomaisilta. Virossa vahvistus on helppo, sähköpostitse vastauksen saa monesti jopa tunneissa. Ruotsissa luvan myöntää Transportstyrelsen. Ultramme lupa oli vielä voimassa edelliseltä vuodelta. Hyvä yhteenveto ulkomaiden luvituksesta löytyy MILK-vebistä - klikkaa tästä. Kooste myös tämän jutun lopussa.

Lännessä häämöttää Ahvenanmaa, melkein

Suunnittelin päivällä lennon tarkkaan. Lisäsin Rakveren kentän tiedot Air Navigation Prohon, printtasin riittävät VFR-kartat. Viron kartat löytyvät mainiosti netistä. 

Suursaari näky meren päältä aika hyvin. Korkea se on.

Lentoajaksi näytti tulevan OFP-laskurilla 40 minuuttia, aika kohtuullista. Vaimolle en kertonut ollenkaan, mihin olimme menossa, tiedä jos molskahtaisin mereen niin ei turhaan pelkäisi etukäteen.

Näkymiä merelläei oikein osaa sanoin kuvailla

Sää vaihteli päivän mittaan ja seurasin tarkkaan tilanteen kehittymistä. Iltaa kohti etelä selkeni ja sateet hiipuivat pikkuisiksi paikallisiksi kuuroiksi. Sadetutkat näyttävät ja ennustavat tilanteen joskus liiankin hyvin, mitenhän ennen pärjättiinkään ilman niitä?

Rannikko häämöttää jo

Tutkakuvia ja todellisuutta kannattaa kyllä aina vertailla ja opetella tulkitsemaan kokonaisuutta: joskus laajaakin sadetta näyttävä kaiku on vain hieman kosteampaa utua/tihkua kuuron reunoilla, toisinaan se taas on todellista rankkasadetta, jossa ei ole mukava lentää. Lämpötila, kosteus, vuodenaika vaikuttavat paljon.

Aika tasaista, Viron rannikkoa lännen suuntaan

Kolme konetta lähti siis klo 17 kohti etelänaapuria. Torni meni juuri kiinni joten aktivoimme plaanit puhelimitse Malmin 18:n päästä. Nokasta ulos ja sen jälkeen yhteyksiä Vantaan lähestymiseen, meren päällä olisi mukava lennellä vähän korkeammalla.
...ja itään päin


Lupa tulikin hetken kuluttua, matka jatkui kohti MOHNIa. Meren päällä oli tasaista ja pieni laitamyötäinen joudutti matkaa. Suomenlahdella meni muutama laiva, aurinkoista, rauhallista. 

Suursaari näkyi vähän erilailla Viron rannikolta

Olin ajatellut siirtyä Tallinnan hoitoon vasta toisten jälkeen, mutta reittivalintani toi minut MOHNIin ensimmäisenä. ”Ota yhteys Tallinnan lähestymiseen 127.600”...HUI! Vaihdoin taajuuden ja rohkaisin kieleni: ”Tallinn approach OH-U635”  ”OH-U635 go ahead”.

Ranta on alava
Võsun lomakeskus 

Siitä se lähti. Ilmoitin arvion MOHNIin, korkeuden, QNH:n ja pyysin selvitystä Rakvereen. Sainkin sen 3000 jalan alapuolella lennellen.

Võsun lomakeskus

Viron rannikon maisemat ovat hyvin tasaisia ja tietenkin erilaisia, kun tiesin olevani jossain muualla kuin Suomessa. Matkaa oli enää vartti jäljellä kun yllättäen radiohiljaisuus katkesi – lähestyminen pyysi minua siirtymään Tallinnan tornin taajuudelle. Hätkähdin niin että jouduin pyytämään toiston toivomukselle. 

Kundan kaupunki häämötti idässä

Juhani lenteli edellä, pikkuinen tihku oli edessä

Bristell edellä

Vaihdoin sitten taajuuden ja loppumatkan ohjasi toinen lennonjohtaja, joka jostain syystä kuulosti puhuvan peltipurkin sisällä. Kun Rakvereen oli enää kymmenisen minuuttia matkaa, ilmoittelin saapuvani Rakvereen.  Vaikka korkeutta oli vielä 2000 jalkaa, ei Tallinna kuullut vaan jouduin nousemaan ylemmäs. 


Sadekuuro 
Rakvere

Juhani oli ennättänyt Rakveren kentän reunalle ensimmäisenä. Kentän päässä seisi joku auto, jota hän tiiraili matalalähestymisellä. Näin auton lähestyessäni ja sain vahvistuksen, että se on pois kiitotieltä. 


Loppuosalla. Kenttä on keskellä kuvaa, tien vasemmalla puolella

Pieni sadekuuro oli lähestymässä kenttää mutta ehdin laskeutua hyvin ennen sadetta. Muut joutuivat hieman kiertelemään ja odottamaan että kuuro heikkeni, minä pitelin sadetta Vladimirin Cessnan siiven alla.
Parkissa platalla


Juhani laskeutuu
On se hieno!


Timppa tulee Cessnalla

OH-CGL maassa


Rakveren kenttä on 750-metrinen nurmikenttä ja sitä pitää yllä Vladimir Antonov . Tämä tieto löytyy Viron VFR-oppaastakin. Vladimir sattui olemaan kentällä Cessnansa luona, kun laskeuduimme. Hän toivotteli iloisesti tervetulleeksi. Kohtahan paikalle ilmaantui muutama nuoriparikin ihmettelemään koneitamme – ”how old is this plane”. Onneksi oli tullut laitettua sankariviitta päälle lähtiessä, yleisö oli hyvin kiinnostunut koneista. 


Vladimir oli vastassa



Rakveren keskustaa

Olin alunperin ajatellut vain käväistä laskussa ja lähteä takaisin, mutta kaverit saivat houkuteltua lähtemään keskustaan syömään. 


Tämä ravintola oli täynnä
Hiljainen on kylätie


Bürookeskus odottaa pientä pintaremonttia


Rakveren tori on hieno
Neuvosto- vai EU-ajoilta?
Siistiä!
Torin reunalla oli ainakin kolme pankkia, ihan kuin Suomessa aikanaan

Taksikyyti kentän ja keskustan välillä oli 3,5 euroa ja tandoorikanasalaatti 4,5 euroa. Rakveressa on kuuluisa kylpylä Akva Spa ja sieltä löytyy vaate- ym. torikauppoja paljon. Hintataso on Tallinnaan verrattuna pieni ja kaikki hyvin siistiä – toki vanhaa karjalaistyyppistä puutaloakin mahtuu joukkoon.


Uusi ravintola torin reunalla 
Hieno paikka, nopea ruoka


Rakveren kylpylä on nimeltään Aqva

Lyhyen iltapalan jälkeen takseilimme kohti kenttää. Facebook- päivitys oli paljastanut vaimollekin, että nyt ollaan mieron tiellä – ”ootteks te jossain Tallinnassa”. Nyt asian uskalsi jo paljastaakin, kun kaikki oli sujunut oikein hyvin.
Tulipa Takso



Valmiina paluumatkalle

Palasimme kentälle taksilla ja valmistelimme koneet lähtöön. 

Juhani lähdössä


Etelässä sadekuuroja, Rakvere auringossa

Ilta-aurinko oli mainio ja keli tasainen. Rakvere jäi nyt tarkemmin tutustumatta, mutta vanha kaupunkihan se on. Sinnehän voisi mennä vaikka yöksi joskus!

Rakveren linna

Paluumatka oli myös rauhallinen, avasin plaanin ilmassa vaikka olisihan sen puhelimitsekin voinut tehdä. Tallinnan lähestymisen ja Helsingin tutkan taajuudet olivat meitä lukuunottamatta autioita ja tyhjiä. 


Alavaa rannikkoa 
Vasten auringon siltaa...
Kohta kolmetuhatta jalkaa


Meri...

Huomiota kiinnitti Tallinnan lennonjohdon varmisteleva ilmoittelu muusta liikenteestä, jota siis olivat kolme konettamme. Tarkkaa huolenpitoa VFR-liikenteestä. 

Paukkuliivit päällä.
Juhani menee auringossa
Hieno kone, ja nopea
Muutama rahtilaiva redillä
Stadi näkyy

Helsinkiä lähestyessä aloin tyynessä työntää korkeuksia hiljalleen pois ja vähän ennen rannikkoa saavutin jo valvotun ilmatilan alarajan. Ilmoitin siirtyväni valvomattomaan ja lopetin plaanin siihen. 

Santis ja Laajasalo siellä


Kohta kotona
Nokka

Tulimme kaikki NOKAn kautta laskuun normaalisti, kaikki kolme konetta tulivat peräkkäin kentälle.


Herttoniemi
Hertsikan vesitorni

Mukava ja jännittävä reissu kaikenkaikkiaan. Oli hyvä, että mukana oli kokenut rajanylittäjä, saatiin briiffattua hyvin menetelmät ym., vaikka niissä nyt ei mitään ihmeellistä ollutkaan. Lentoajat olivat 40 minuuttia suuntaansa ja takaisin Malmilla olimme heti kahdeksan jälkeen – sopivasti saunaa varten. Tätä täytyy kokeilla uudestaan!


OH-CGL ja Malmi
Viimeisen päälle kiiltävä
Viimeistelty sisustusta myöten.

Luvat ultrille ulkomaille, tilanne 2014 (sitoumuksetta, tarkista itse)

Ruotsi - omake http://www.transportstyrelsen.se (etsi hakusanalla ”L1831”)
Viro - vapaamuotoinen hakemus : Martin Vali, Senior Inspector, Flight Operations Department,Estonian Civil Aviation Administration phone +372 610 3584 martin.vali@ecaa.ee, http://www.ecaa.ee/
Latvia - ennakkolupia ei vaadita (2014)
Liettua - ennakkolupa vaaditaan, voimassa 6kk, yhteyshenkilö Andrejus Golubevas, Flight Operations Division,Chief specialist,CAA, Tel.: +370 5 273 90 15 andrejus.golubevas@caa.lt, www.caa.lt
Tanska - ennakkolupa ja lomake a lomake: DULFU (Dansk ultralet flyve union) http://www.dulfu.dk/?pid=66
Norja - ennakkolupa vaaditaan, aes@caa.no, http://luftfartstilsynet.no/caa_no/
Saksa - ei ennakkolupaa
Puola - ei ennakkolupaa
3 Responses to "Ensi kertaa ulkomailla"
Anonyymi said :
22. kesäkuuta 2014 klo 23.51
Hieno kertomus! Laita lisää vaan tulemaan uusista kohteista, jos sellaisia kertyy... T: Ilmailija
Ankanpoika said :
23. kesäkuuta 2014 klo 12.46
Hienolta reissulta vaikutti. Itsellä myös tuo valtakunnan raja vielä ylittämättä - ehkäpä vielä tänä kesänä
Anonyymi said :
25. kesäkuuta 2015 klo 13.54
Katso, katso!
Tänä, 2015 aasta kesäkuussa, lentä tämä cessna 150 aerobat, OH-CGL Rakveres ringi. Tiedatko, kuka tämä on?

Lähetä kommentti