Viimeinen lento!

Timo Hyvönen

, , ,

Se oli sitten viimeinen lento!

Retki alkoi 10.38, tauolle Hyvinkäälle 11.34 josta lähtö taas Malmille 12.34 ja lasku Malmille 13.02. Vuoden 2011 lennot olivat siis siinä, tänä vuonna tietenkin jatketaan.

Katselin matkakuvia ja mietin, miten paljon enemmän koneessa itsessään kokee. Kuvat antavat vain kalpean aavistuksen siitä, millaisia näkymiä ja kokemuksia noilla retkillä saa. Kokosin nyt kuitenkin tältä retkeltä muutaman kuvan tähän, jospa nämä hieman avaisivat sitä syytä - MIKSI ihmeessä haluan harrastaa tällaista "turhaa" hupilentelyä.

Heräsin aamulla perheen naisväen lähtiessä Lohjalle hevostallille. Meinasin mennä uudestaan nukkumaan mutta satuin vilkaisemaan ulos - taivaassahan näkyy sinistä väriä! Pikatsekki lentosäähän ja ohhoh, CAVOKia ja kaikkee. Konekin sattui olemaan vapaana joten äkkiä varaus sisään ja aamupalalle.

Auto parkkiin Malmille, aurinko paistaa

Tein efpl:n Malmi-Nokka-Lohja-Hyvinkää ja OFP:n mainiolla matkalentoexcelillä. Kymmenen pintaan ajelinkin jo Malmille ja aurinko paistoi peilistäkin silmiin - aika matalalta tosin. Soitin plaanin voimaan matkalla. Kentällä oli hiljaista ja kuuraista.

Kiva aamunäkymä

Kone oli hallissa hollilla ja avasin ovet - valohoitoa koneille vaikka aurinko ei pahemmin lämmitäkään. Tarkastin moottorin, öljyt ja työnsin koneen pihalle tankkausta varten. Lämpötila -2, kastepiste -4, aika kuivaa...ei jäätymisuhkaa.

Tapanila

Kentällä oli hiljaista eikä lennonjohtaja murissut, vaikka epähuomiossa käytinkin tornin taajuutta. Hämääntyi siitä ilmeisesti vähän ja varsinainen selvitys unohtui. Lähtöluvan saatuani kysäisinkin että "olihan se 1000 jalkaa tai alle Nokkaan?". Vasen kaarto sopi poikkeuksellisesti lähdössä 36:lta joten nappasin kuvan Tapanilastakin ohi mennessäni.

Sää oli mainio. Stadi tuli Nokan jälkeen näkyviin kaikessa kauneudessaan. Laivat olivat tähän aikaan satamassa.

 Zephyrillä kahtasataa 1000 jalassa.


Ilma oli ihmeellisen kirkas. Pilvien alla ei ilmeisesti kauheasti kosteutta ollut. Tallinnan talot näkyivät, en ollut aiemmin niitä erottanutkaan näin hyvin.

Eesti Eesti Eesti kaipaan sinne...

Maisemia tiiraillen kohti Lohjaa. Kävin etsimässä taas kerran kaverin kämppää Espoon järvien välistä. Kappas, siinä matkalla bongasin Kehä 2:n tunnelin, enpä ollut aiemmin kiinnittänytkään siihen huomiota.
 
 Reikä kalliossa


Kauniaisten Kasavuorta lumetettiin. Aika pitkältä urakaltahan se näyttää vielä..


Kauniaisissa sataa lunta

Suomenlahden takaranta oli kaunis. Aurinko punasi taivaanrannan ja lumisade tummensi välejä.  
Mmmmm...

Hetken päästä havaitsin ison lintuauran tulevan vastaan, onneksi alemmalla lentopinnalla. Välillä mietityttää, miten kävisi tuollaiseen törmätessä. Silmät kannattaa pitää auki..
 
Muodostelmassa

Perässä seurasi vielä pienempiä parvia, kaikki alempana. Kovaa tuntuivat menevän, jokin taito kavereilla on etsiä parhaat tuulet.

Lohjalle ja Nummelaan päin välissä on käytännössä vain erämaata. Savupilvi keskellä metsää kiinnitti huomiota. Ei tähän aikaan kyllä metsäpaloja pitäisi olla mutta kävinpähän tsekkaamassa.

 Ei savua ilman tulta
Jotain savuavaa poltettiin tuon hassun näköisen talon pihalla. 

Lohja löytyi ja heppamme sijoitustallikin yllättävän helposti. Siellähän se meidän Mitsummekin näytti olevan pihalla, missähän tytöt ja Marella...en nähnyt, he olivat kyllä nähneet minut. Muutaman ympyrän jälkeen jatkoin kohti Hyvinkäätä. 
Oma auto siellä pihalla. Heppoja on vaikea tunnistaa tälleen korkeammalta.

Joku hurja oli tulossa Räyskälästä Nummelaan. Itse jätin sen pois reitistä, koska se on virallisesti jo suljettu. Kenttä oli kuitenkin ihan kunnossa ja luntakin vain nimeksi
 
EFNU Nummela

Juuri kenttää sivuuttaessani Cessna ilmoitti ylösvedosta ja uudesta kierroksesta. Syy taisi olla se trike joka lähti nokan edessä lentoon. Ei tainnut kaverilla olla radiota lainkaan - niin, korpikentälle ei kannata tulla pitkällä finaalilla, edelleenkään. 
Nummelassa tuli vietettyä monta kesää

Kenttä oli siisti ja liikettäkin näkyi, joku auto ajeli paikalle ja lentäjiä riitti ilmaan asti. Mukavia purjelentomuistoja tuoltakin.  

Lisää tulta

Matkalla Hyvinkäälle näin taas muutamia saunanlämmityksiä. Joet olivat tulvineet pelloille, voi voi..mitenhän ensi kesän sadot. Yhtäkkiä jossain matkan varrella pullahti metsästä näkyviin läjä asuntoautoja. Varmaan jokin leirintäalue.
 
Kokoontumisajo

Tsekkailin peltoja ja aukeita varalaskupaikoiksi koko ajan. Aika hyvinhän noita on täällä etelässä. Jonkin järven rannalla oli aikamoisia ökylinnoja. Melkein talvista, ei vaan oikeastaan kunnolla lunta.
 
EFHV Hyvinkää

Tuttu kenttä ilmaantuikin pian näkyviin. Hyvinkäälle oli helppo laskeutua  kun tuuli oli hiljainen ja vielä suoraan kiitotien suuntainen. Laskusta tuli tosi hyvä, olisi opettajakin ollut ylpeä. Panin koneen parkkiin, lopetin plaanin puhelimella alueeseen ja menin kerholle kahville.

 Pilatuksen moottori lämmittää vanhan Kupla-miehen sydäntä
 Ihan lentsikan näköinen


Aika vierähti klubilla nopeasti. Juteltiin lentokeleistä, ensi kesän fly-ineistä, ultrakevytlentämisen sietämättömyydestä ja kaikista muista tärkeistä asioista. Löytyipähän Blue1-lentäjän kanssa yhteisiä tuttuja Rautavaaran kurssin ajoilta. Tein taas e-plaanin iPadilla ja soittelin sen voimaan - lähtö klo 12.30 kohti kotikenttää.

Tällähän lentäis jo ihan vaan sen takia että se on niin nätti

Tsekkasin taas koneen ja öljyt. Tuuli oli kovin tyyntä mutta päätin kuitenkin  rullata 22-päähän. Joku Cessna rullaili perässä ja teki radiokokeilua - kolmosena kuuluu. Vaihdetaankohan noihin radioita ikinä?

Lähtöaika 34, tässä jo Talman kohdalla. Vähän enemmän lunta jo täällä

Reitti Malmille alkaa olla jo aika tuttu. Katselin vaimon kotiseutua Järvenpäätä. Tuusulanjärvi ei ollut jäässä. Jaa tuossa se keltainen tolppa jonka takaa kantsii kiertää ettei joudu lähialueelle...Helsinki-Vantaalle olikin menossa jotain isompia lentsikoita. Ne ovat muuten ilmassakin nähtynä aika vaikuttavan näköisiä.
 
Auringon sormet

Olin päättänyt kiertää Nokan kautta ihan maisemien takia. Merellä oli jänniä valoilmiöitä ja Vuosaaren satamassakin muutamia laivoja. Vuosaari on ilmasta hulppean näköinen torneineen. 
Finnlineseja satamassa

Olin laittanut appiukolle viestin että lennän Jollaksen yli. Kadulla olikin iso joukko vilkuttamassa. Harmin paikka, olin ilmoittanut arvion Nokkaan niin tiukaksi että olin jo myöhässä. Olisin päässyt parempiin kuviin kunnon putkiloilla kun olisin tajunnut pyöräyttää  tuossa vielä ympyrän

Isot vilkutukset Purjetuulentieltä.

Kenttä häämöttikin jo tonnista Nokassa. Metrohan se siinä päristi alla - hehee, lentäen olisit jo perillä!
 
Tsugutsugu

Yksinäinen Tecnam oli treenaamassa maaliinlaskuja. Hidastin vähän että pääsi rauhassa kentälle ja sain laskuluvan 27:lle. Tyynellä kelillä poikkikiitotie oli jostain syystä käytössä.
 
Ihan kivan näköinen kenttä tämäkin on

Seuraava kaveri odottikin jo konetta joten en joutunut sitä edes pakkaamaan halliin. Juteltiin vielä hetki oudosta hajusta, joka tuntui toisessa koneessa, kerroin lentoretkestä ja kasattiin vähän kuppilatiimaa. Harmi, kuppila oli kiinni joten lähdinkin sitten kauppaan ostamaan aattoillan tarpeita.

Kaikenlaista mielenkiintoista ja nättiä noilla lennoilla näkee. Tämäkin oli vain ihan tavallinen lauantailento lähimaastoon ja jutusta tuli näin pitkä. Jospa tämä vähän selkeyttäisi sitä, miksi ihmiset harrastavat ilmailua.  
0 Responses to "Viimeinen lento!"

Lähetä kommentti