Pese koneesi!

Timo Hyvönen

, , ,

Huomasin tuossa vappulennoille valmistautuessani että ötökkäkausi on taas alkanut. Muutama pieni örniäinen oli päättänyt päivänsä siiven johtoreunaan ja potkurissakin oli pari lämiskää. Kirvakaudella on välillä tullut lennon jälkeen aika ylläreitä kun siipi on muuttunut valkoisesta vihreäksi.


Johtoreuna on vielä puhdas, yksi itsemurhan tehnyt Hemppa Hyttynen kertoo kesän jo olevan tulossa. Koneiden puhtaanapidossa kentällä on kaksi selkeää ongelmaa: veden puute ja lentäjien laiskuus. Kentän reunoilla ei aina välttämättä ole vesihanaa, ja jos kone on kerhon eikä oma, voi laiskuus yllättää. Jälkimmäiseen voi vaikuttaa rakentamalla kerhokulttuurin, jossa jokainen ottaa vastuuta ja auttaa myös toisia huomaamaan erheensä. Hyvä nalkuttava koneisäntä auttaa paljon. Luento likaisen pinnan vaikutuksesta lentokoneen suorituskykyyn on keväisin paikallaan.

Potkuri on koneen tärkein siipi, tuo pikku ötökkäkin kannattaa poistaa


Veden puutteeseen olen nähnyt monenlaisia keinoja. Isoilla tankeilla voi siirtää satoja litroja vettä hallille kerrallaan. Kannattaa muistaa, että vesi on painavaa ja liian iso tankki voi täytettynä rikkoa kuljetusvälineen - peräkärryn akselillakin on rajansa.

Hyvä keino sekä säästää vettä että tehostaa puhdistusta on yksinkertainen painepullo vesiruiskuna. Vesi leviää siiville sumuna ja sitä kuluu todella vähän. Heti lennon jälkeen putsaus onnistuu helposti: itse kierrän yleensä koneen kastellen sen, odotan muutaman minuutin ja pyyhkäisen hyttyset helposti pois. Aamulla se on jo paljon vaikeampaa, kun fossiloituminen on edennyt.
Tällainen pullo on tosi hyvä apuväline, suosittelen


Kabiinin peseminen on taidelaji. Pleksin saa hangattua liiankin helposti piloille. Eräässä kerhossa on ohjeistus, että kabiinia ei pyyhitä lainkaan, se pestään valuttamalla vedellä. Tätä auttaa kaivo ja pumppu hallin nurkalla. Mikrokuituliina on kuitenkin ihan hyvä väline, kunhan sen puhtaudesta pidetään huolta. MILK-Zephyreille tämä on hoidettu kuvan mukaan.

Vain kabiinini 

Autobensan käyttö ruskettaa mukavasti, harmi vain että kohde on koneen pohja joka ei ole kovinkaan kaunis kuukauden aktiivikäytön jälkeen. Erilaisia pesuaineita käytetään, yksi erittäin tehokas on ollut Würthin Pineline - pesukokemus oli kuin Ajax-mainoksesta. Pohja putsautui kertapyyhkäisyllä.

Puhdas pohja näyttää nätimmältä tavalliselle kansallekin

Purjelennossa koneen puhtaus on aina ollut niin tärkeä lennon kannalta, että peseminen ja pölyjenkin pyyhkiminen on tullut tavaksi. Kaikki koneet lentävät parhaiten puhtaana, kevävahaus herättää kanssalentäjissäkin kiiltävää kateutta. Siivotaan!
0 Responses to "Pese koneesi!"

Lähetä kommentti